Snøballmetoden eller høy rente først-metoden?

Snøballmetoden eller høy rente først-metoden?

år man først sitter med mye gjeld er det viktig å være motivert til å betale den ned for å ha sjans til å klare det, og i denne artikkelen kan du lese litt mer om to forskjellige metoder som blir brukt til gjeldsnedbetaling. Begge har både fordeler og ulemper, men innen du har lest ferdig artikkelen kommer du forhåpentligvis til å vite alt som er verdt å vite om både snøballmetoden og høy rente først-metoden.

Snøballmetoden passer best for dem som har dårlig motivasjon til å betale ned lånet, og gir mye raskere resultater enn høy rente først-metoden. Det går enkelt nok ut på at man begynner med å betale ned de kreditorene man skylder minst penger først, og jobber seg oppover mot de større beløpene etter hvert. Da får man den fordelen at man ser resultater fort, og dessuten får man færre kreditorer å forholde seg til.

For å starte med snøballmetoden må man begynne med å lage en liste over absolutt alle man skylder penger. Lista bør inneholde navn, summen du skylder og hvor du skal betale pengene til. Det er valgfritt om du vil inkludere en kolonne med renter også, da denne ikke spiller så stor rolle i snøballmetoden. Inkluder det du skylder venner og familie også, da det er viktig å betale dem tilbake selv om det ofte er rentefritt. Når du har fått med alle du skylder penger så sorterer du listen slik at de du skylder minst penger er øverst, og har dem i stigende rekkefølge helt til du avslutter med den du skylder mest penger.

Deretter er det bare å bruke alle pengene du har til overs til å betale ned på den øverste raden helt til du er ferdig med dem. Deretter stryker du dem vekk fra lista, og begynner på neste rad.
Slik fortsetter du til du når bunnen. Som du ser merker man fort resultatene, og antall kreditorer vil synke kjapt i starten. Etter hvert som man kommer lenger ned på listen vil det ta mye lenger tid å bli kvitt en rad, men det er jo helt naturlig. Og for all del, husk å betale minimumsbeløpet og alle gebyrer på alle de andre kravene selv om du jobber med det øverste.

Høy rente først-metoden er en metode som er mye mer økonomisk, og du sparer mer penger på å bruke denne. Den går ut på at du lager samme lista, men denne gangen må du inkludere hvor høy den effektive renta er på. Når du skal sortere lista legger du dem med høyeste rente øverst, og jobber deg nedover til den med lavest effektiv rente er på bunnen.

Akkurat som med snøballmetoden jobber du med den øverste raden først, og fjerner den og går videre når du har betalt ned hele kravet. Dermed blir du kvitt de som er dyrest å skylde penger til først, og sparer dermed så mye penger som mulig. Ulempen er at det kan ta mye lenger tid i starten, og dermed føles det ikke som om man gjør noen fremskritt før etter lang tid. Derfor passer denne metoden best til folk som allerede er godt motiverte til å betale ned all gjelden sin, koste hva det koste vil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *