Slik tok Eirik kontrollen tilbake

Slik tok Eirik kontrollen tilbake

Hver måned fremover vil vi legge ut portrettintervjuet av mennesker som har hatt gjeldsproblemer og som har klart å komme seg ut av sitt økonomiske uføre. Navn er byttet ut og hendelser som kan identifiser intervjuobjektet er gjort om. 

Vi møter Eirik på en kaffebar ved restaurantstripa på Grunerløkka, han har akkurat blitt pappa men det er ikke det vi skal snakke om i dag. Får 5 år siden skyldte Eirik 20 kreditorer over 600 000,- NOK og hadde mange betalingsanmerkninger. Eirik vil gjerne dele sin historie til deg!

Eirik forteller hvor det hele startet, om sitt første kredittkort med 10000,- kr som han fikk i 20 års gave av sin far,  Eirik skulle bli voksen og da mente faren han ett kredittkort var på  sin plass. Eirik skyter inn, det var en tillitserklæring i fra pappa. Han hadde nemlig akkurat flyttet ut av mamma og pappas rede for å gå på Høyskolen i Oslo.

Han  og 4 kamerater hadde leid en kjempe leilighet på beste vestkant i Oslo. Eirik hadde fått seg jobb som selger i en av de største mediebedriftene i Norge. Dette var starten på det Eirik omtaler som sitt «gjeldshelvette,  Hverdagen var preget av festing, middager ute og reising. Eirik hadde kommet inn i ett miljø med ett høyt forbruk, miljøet han hadde kommet inn i betegner Eirik som en «selgerkjerne», Eirik forteller at det var ikke uvanlig at man brukte 3-4 tusen på byen hver helg. Han har i senere tid regnet ut ett forbruk på nærmere 50 tusen i måneden. Deltidsjobben og studielånet dekket til sammen 20000,- kr.

Eirik forteller at han søkte om kredittkort og forbrukslån minst en gang i måneden i ca 2 år.Etter 2 år hadde han fått nok av skumle brev og inkassosamtaler. Det var tid for handling og ikke bare vente på at ett mirakel skulle skje, for det er nettopp slik Eirik tenkte. Han forteller videre at  han trengte  «ett spark i ræva» for å  ordne opp. Dette fikk han av sin nåværende kone som nektet å flytte sammen med han før han hadde ryddet opp i sin egen økonomi.

Det hans kone gjorde var å sette seg ned med Eirik, samle alle krav han hadde og samt lage en oversikt over inntekter kontra utgifter. Eirik forteller at både han selv og kona ble sjokkert da han så hvor mye forbruket hans hadde eskalert og hvor mye han skyldte.Til sammen så skyldte Eirik 600000,- NOK inklusive renter. Ett beløp som kunne fått hvilken som helst person til å rømme leiligheten men min frue hun sa bestemt, «dette skal DU klare».

Neste steg forteller Eirik var å lage en liste over alle kreditorer, inkl private lån. Måten vi gikk frem på var at de private kreditorene (venner, familie) om dette var penger de kunne få tilbakebetalt i etapper og helst uten renter. Dette gikk veldig fint når jeg var åpen om min situasjon, de aller fleste hadde nok fått en anelse før men de satte pris på at jeg «kom ut av skapet» sier Eirik. Deretter så kommer den fatale gjelden sier Eirik, dette var kredittkortselskaper,etc. Når du ser på Luksusfellen så kan det noen ganger se enkelt ut det å få til en avtale med kreditorer. Men sannheten er at det er beinharde forhandlinger og at de ofte krever mye av deg.Noen vil gå med på en avtale mens andre vil ikke.

Det å finne en bank som ville hjelpe han var heller ikke lett.Eirik hadde ikke noe sikkerhet og heller ingen som ville stille som kausjonist men han viste at dersom han fikk samla alle de små kravene så kunne han prute på gjeldens renter. Derfor tok Eirik kontakt med flere banker, ingen ville låne han penger uten sikkerhet. Så han tok en siste telefon, en telefon til sin kjære mamma. Hans egen mor var svært skeptisk til å  låne bort penger til han men det var den eneste sjansen han hadde til å nå målet hans. Gjeldsfri innen 2012. Moren gikk med på det på en betingelse, hun ville ha bekreftelse hver måned på at han betalte på lånet.

Han fikk sikkerhet i leiligheten til moren og fikk ett forbrukslån med gode rentebetingelser. Så forteller han videre, det å finansiere kredittgjeld med forbrukslån er ingen optimal måte å gjøre det på men når du har så mye gjeld som jeg hadde så hjelper det bare å samle alle til ett lån for å spare penger men også for å få litt forutsigbarhet.

Eirik er per 10.09.2011 gjeldsfri og er for tiden på jakt etter egen bolig sammen med sin frue og sin nyfødte datter. Veien har vært lang men ikke umulig, det handler om å bestemme seg for å gjøre noe med det i stede for å vente på at noen andre gjør det, får det vil aldri skje.

Han avslutter med å fortelle hvorfor han valgte å stille opp på www.gjeldsproblemer.com, hvis denne historien kan motivere og inspirere andre så har det ihvertfall kommet noe godt ut av denne livserfaringen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *