Lån til bil med eller uten sikkerhet

Lån til bil med eller uten sikkerhet

Billån kommer enkelt sakt i to forskjellige varianter – et lån der sikkerhet er nødvendig, og et lån der sikkerhet ikke er nødvendig. Forskjellen på disse to lånene er at der sikkerhet kreves, så vil banken ta pant i bilen din og være den juridiske eieren av kjøretøyet. Samtidig er egenkapital også ofte et krav for disse lånetypene. Når man ikke må stille med sikkerhet for lån til bil, så blir søkekriteriene langt mer overkommelige for folk flest. Men da blir også renten høyere.

Fordeler med å søke lån til bil med sikkerhet

Kan man stille med egenkapital og sikkerhet for lånet, så bør man absolutt gjøre det. Det er vår klare anbefaling, ettersom dette vil spare deg for en hel del kroner i renter og gebyrer. Egenkapitalkravet er for øvrig ikke fast, selv om det vanligvis er på 35 prosent av kjøpesummen, så vil det hos de fleste banker være gunstig for din del også om du stiller med lavere egenkapital fremfor ingen kapital.

Sikkerhet for lån til bil er vanligvis at banken tar pant i bilen din. Det betyr at de kan legge ut bilen for tvangssalg hvis du ikke betaler lånet ditt, og enklere forklart er banken den rettmessige eieren av bilen. Øvrige alternativer kan være at banken tar pant i bolig eller eiendom, men dette anbefales vanligvis ikke ettersom man da kan ende opp med å måtte selge boligen grunnet en bil.

Fordeler med å låne uten sikkerhet

Tar man opp et lån uten sikkerhet, så slipper man at banken har pant i bilen. Da kan man også enkelt låne 100 prosent av kjøpesummen uten at egenkapital i det hele tatt blandes inn i bildet. Fordelen med dette er at det er langt enklere å få tak i et slikt lån, og disse lånene passer kanskje best for rimeligere bruktbiler. Grunnen til det er at renten på et usikret lån vil være vesentlig høyere enn dersom man stiller med sikkerhet.

Ettersom banken ikke har pant i bilen vil det også være enkelt å selge bilen videre, selv om man eventuelt fortsatt skulle ha gjeld igjen. Dette fordi det ikke blir registrert noen heftelser på bilen, og man er følgelig ikke nødt til å betale ned gjelden før man selger den. Dette er uansett ikke gunstig, men gjør det i alle fall enklere hvis man blir nødt til å kvitte seg med bilen.

Oppsummering

Det finnes fordeler og ulemper uansett om man søker lån til bil med eller uten sikkerhet. Vi anbefaler vanligvis at man stiller med sikkerhet og egenkapital hvis man har muligheten til det, ettersom dette vil spare deg for kostander forbundet med renter og gebyrer. På en annen side så er det langt enklere å ta opp et usikret lån, men da blir renten høyere. Sistnevnte egner seg best for kjøp av brukte biler som ikke koster alt for mye, men kan absolutt være en god løsning da, mens et dedikert billån passer best til dyrere biler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *