Lær deg til å leve med gjelden – smil mer!

Lær deg til å leve med gjelden – smil mer!

Det går ofte ut over livskvaliteten dersom du har pådratt deg uoverstigelig gjeld, eller lukker øynene for realitetene. Det kan tenkes at du ikke har klart å få til gjeldssanering, eller en avtale med kreditorene dine, slik at du ser lys i tunnelen. Kan hende har du ennå ikke forsøk å få kontroll over gjelden din? Her får du et kjærlig spark bak med oppfordring til å ordne opp nå med én gang!

Jeg lover at uansett hva slags resultat du måtte ende opp med, blir du et mye gladere menneske rett og slett bare ved å komme i gang

Heldigvis finnes det stort sett alltid en løsning, alltid en utvei der tiden jobber for deg slik at du kan få en god avtale med kreditorene dine, eller en gjeldssanering som til slutt får deg ut av knipen.
Hvordan er det mulig å leve med all gjelden og likevel kunne ha et smil på leppene når du våkner? Er det virkelig nødvendig å leve med frykten for hva som kan skje, og for hvem som banker på døren i kveld for å kreve inn pengene sine?

Uvissheten er det verste

Det verste er i virkeligheten den nagende uvissheten. Det er ikke så ille om du har en gjeld som ser uoverstigelig ut hvis du vet at du er på vei til å ordne opp i problemene, og du vet når den er ute av verden, og at du i det minste vet at du er i ferd med å få oversikt og bli kjent med situasjonen din – uten å legge lokk over realitetene.

Bare at du er klar over situasjonen din, er en lettelse

Bare vissheten om at du har vært åpen overfor kreditorene dine om den økonomiske situasjonen du befinner deg i, selv om du vet at du ikke har penger til å betale dem ennå, er en lettelse.

Er du klar over hvilke muligheter du har?

Det er fullt mulig å ha et godt liv, selv med mye gjeld.
Det er fullt mulig å ha et godt liv, selv med mye gjeld.

Hvis du sitter med følelsen av at ingen ting nytter, og ikke har fått til en ordning selv om du har snakket med en gjeldsrådgiver, er det stor sannsynlighet for at du tar feil!
Det kan være at mulighetene på kort sikt ikke er lyse akkurat her og nå, og kanskje må du vente en stund inntil gjelden blir ”eldre”, men du er klar over det, og bare denne vissheten gir deg i seg selv litt mer ro og bedre livskvalitet.
Det finnes masse muligheter om du ikke gir opp. Og hvis du ikke kjenner til de mulighetene som finnes, bør du sette deg inn i hva du selv kan gjøre, eller søke hjelp så fort som mulig. Ikke utsett å gjøre noe med gjelden, da blir det bare enda verre.

Alle er ikke eksperter på ethvert område, og det er ingen skam å henvende seg til en ekspert for å få råd og hjelp, det er derfor de er der!

Det kan hende du har forsøkt å lære å male eller spille et instrument. Du har gått på kurs, øvd og likte å drive med det, men du innså til slutt at du ikke hadde anlegg verken for å spille eller male når det kom til stykket. Dette er positivselverkjennelse. Vi er ikke, og kan ikke være, eksperter på alt. Nyt da heller musikken ved å lytte til dem som kan fremføre den profesjonelt. Du trenger ikke være ekspert for å lytte til eller sette pris på god musikk. Gjør det du er virkelig god på og be om hjelp på de områdene du ikke er så flink til.

Hvis du allerede har satt deg inn i situasjonen din og føler at du er godt informert, er dette vel og bra, men selv om du opplever at du har god oversikt, bør du allikevel diskutere saken din med en gjeldsrådgiver.
Finn en gjeldsrådgiver der du bor, eller finn noen som kan hjelpe deg på nettet.

Ta tyren ved hornene

Første skritt til å løse problemene er å ta tyren ved hornene, selv om du blir kvalm bare ved tanken på å skulle sette opp budsjett, finne ut av hva du egentlig skylder og gjøre noe med det. Det er akkurat dette skrittet, dørstokkmila, som er det første og det viktigste. Når du først er kommet i gang, og du er kommet over den verste motstanden, går det lettere, særlig hvis du samtidig ber om hjelp fra en ekspert.

Sørg for at du har penger nok til deg selv

Hvis du ikke har råd til å lage en betalingsordning, så la det heller være. Altfor mange lager en betalingsordning bare for å få litt ro. Etter kort tid viser det seg at avtalen allikevel ikke kan overholdes, og så blir det å starte det hele forfra igjen.

Lag et realistisk budsjett. Sett opp hva du bruker til faste utgifter og til å leve for. Har du penger til over, kan du bruke dem til å gjøre kreditorene fornøyde.

Hvis du ikke har penger til det nødvendigste, skal du ikke bare leve med byrden det er å slite med gjeld, men samtidig skal du kjempe for å få råd til å betale huslie og mat. Det er ingen tjent med, og det gir deg iallfall ingen ro.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *