I gamle dager ble det kalt Stampen

I gamle dager ble det kalt Stampen

 

 

Mange har vel hørt sangen til Erik Bye som heter Kom til Onkel. Sangen om blakke sjøfolk som kunne gå til pantelåneren og få noen dollar i lån ved å legge igjen klokka si i pant. Og så var det bare å håpe at hyra kom inn snart så man fikk løst ut klokka si igjen.
Dette med pantelånere gjaldt ikke bare sjøfolk. Mennesker med alle slags likviditetsproblemer har gjennom alle tider brukt pantelånerkontorene for å skaffe seg penger fort. Alt fra klær til arvesmykker og sølvtøy ble pantsatt for å løse en økonomisk krise i hjemmet.
Ofte bedret ikke økonomien seg. Pantegodset ble aldri løst ut igjen og kjære familieminner ble solgt til spekulanter som tjente pengene på andres ulykke.
Å gå på stampen i gamle dager medførte mye skam. Det mest skamfulle som kunne skje en familie var å måtte gå på fattighuset for å få hjelp. Men skammen ved å måtte gå på stampen lå ikke langt etter.
Heldigvis har vel dette blitt bedre i dagens velferds-Norge. Men pantelåneren finnes faktisk i dag også. Dog bare en her til lands og heldigvis er den under statlig kontroll og drives på en helt annen måte enn i tidligere tider.
I Oslo ligger Lånekontoret, nærmere bestemt i Prinsensgate 12, på hjørnet av Prinsensgate og Kirkegata. Dette er Norges eneste pantelånerkontor og er eid av Nordea. Hit kan du ta med deg ting du eier av verdi, og låne penger mot pant i tingene du leverer inn.
Så har du i utgangspunktet fire måneder på deg til å tilbakebetale lånebeløpet pluss renter og omkostninger. Løser du ikke inn, blir gjenstanden solgt på auksjon. Skulle det da igjen bli en salgssum som overstiger beløpet du skyldte tilfaller overskuddet deg. Og skulle du ikke hente overskuddet på salget innen tre år tilfaller pengene et humanitært formål.
Alle myndige personer som legitimere seg med gyldig legitimasjon som inneholder norsk personnummer kan benytte seg av denne tjenesten. Hvor lurt det er? Vel det er jo en helt annen sak.
Men hvis du skulle trenge penger så raskt at du ikke har tid til å vente på vanlige søknadsrutiner i banken din, og er helt sikker på du klarer å betale tilbake i løpet av de neste fire månedene, er dette kanskje en mulighet å tenke på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *