Hvordan kan du få oversikt over økonomien din?

kalkulator og regnestykke

Hvordan kan du få oversikt over økonomien din?

okt 1, 2014 Artikler by admin

Forstår du ikke hvor alle dine surt opptjente penger blir av? Ender det hver måned opp med minus og overtrekk på kontoen? Da er det på tide med en snuoperasjon slik at du får overblikk over økonomien din og kan gjøre noe med situasjonen.

Å sette opp et budsjett er den beste måten å få styring med økonomien på. Når du først har kontroll og vet hva du har og kan forholde deg til av inntekter og utgifter, er det også mye enklere å finne de pengene som synes å bli ”borte” på slutten av hver eneste måned. Det sliter ikke bare på økonomien i seg selv, men gjør noe med humøret ditt.

Alle har muligheten for å spare 10 % av alle utgiftene i løpet av en måned. Får man gjort dét, er man allerede et godt stykke på vei. De fleste eksperter på privatøkonomi vil være enig i dette.

Alle kan lære å skjære ned utgiftene med 10 %
Å sette opp et budsjett er eneste måte å gå frem på dersom man for alvor ønsker bedre kontroll på privatøkonomien. Uten økonomisk oversikt er det vanskelig å vite hvor pengene går hen, og hva som er nødvendige og hva som er mindre nødvendige utgifter og kostnader. Har du styring med pengene, kan du mye lettere se hva du kan skjære ned på, og slik sørge for å ha mer å gå på når måneden er omme.

Om ikke overskuddet er så stort, eller beløpet du setter av ikke er så imponerende i seg selv, gir det allikevel økt motivasjon og selvtillit å være i stand til å spare. Hvis du ikke foretar deg noe, vil lønnen i stedet bare fortsette å forsvinne ned i det store sluket uten at du forstår hvordan det kunne skje.

Slik gjør du – ta ett skritt av gangen

kalkulator og regnestykke
God oversikt og budsjettering er viktig for å få kontroll på gjelda.

Det du trenger er kontooversikt fra banken, en kalkulator eller Excel. Du finner også mange enkle budsjettskjemaer på nettet som du kan laste ned og bruke.

1. Sett opp alle inntektene dine
• Få oversikt over alle dine månedlige inntekter. Skriv ned alle faste inntekter
• Legg sammen inntektene dine
• Har du andre inntekter i år? Bonuser, gaver, arv, overtid, honorarer fra en bijobb? Skriv også ned disse inntektene, men i en kolonne for seg

2. Sett opp alle utgiftene dine
• Få overblikk over alle dine faste månedlige utgifter, det vil si alt som du ikke umiddelbart slipper unna (det kan være husleie, elektrisk strøm, vann og andre kommunale utgifter, forsikringer, renter og avdrag på lån osv). Sjekk opp mot kontoutskriften fra banken. Du kan også gå gjennom bilag fra tidligere år om du har tatt vare på dem. Sørg for at alle faste utgifter er tatt med. Her er det lett å lure seg selv dersom du synes at noen av utgiftene er så små at det ikke er noe å bry seg om!
• Trekk utgiftene fra inntektene.

3. Du har nå oversikt over hva du disponerer – men er det tilstrekkelig?
Det beløpet du kommer frem til etter å ha trukket utgiftene fra inntektene, er det beløpet du har til rådighet hver måned, det vil si penger til sparing og forbruk.

De fleste banker bruker tommelfingerregelen om at et fornuftig beløp i denne sammenhengen er ca 6 000 kroner for en voksen single person, mens du må regne med omtrent 10 000 kroner hver måned for et par. Husk bare at her er det store individuelle forskjeller. Det er nettopp derfor det er så viktig at du får oversikt over hva som er dine behov, og eventuelt hva du kan kutte ut for å få en sunnere økonomi og mer å gå på hver måned.

En annen tommelfingerregel er at barn mellom 0 til 1 år koster familien ca 1 500 kroner i måneden, mens du for barn fra og med 7 års alderen må regne med ca 1 900 kroner i faste utgifter hver måned. Totalt sett koster det i Norge ca 1 million kroner å ha et barn fra det er født til det er myndig. Dette er kun et referansebudsjett, så det kan være store forskjeller mellom ulike familier.

Hva kan din økonomi leve opp til og klare? Er du i ”mål” etter å ha satt opp budsjettet ditt? Hvis ikke er det kanskje på tide å tenke gjennom situasjonen og vurdere om du kan bidra med noen ekstrainntekter til familiebudsjettet, eller skjære ned på utgifter som strengt tatt ikke er nødvendige.

4. Skriv ned alle variable kostnader
Det er enklere å kutte ned på variable kostnader og utgifter. Til gjengjeld er det ofte nettopp disse utgiftene det er vanskeligst å få oversikt over.
• Forsøk å få oversikt over dine løpende, variable kostnader og utgifter (som for eksempel mat, klær og sko, innkjøp til husholdningen ellers, transport, drivstoff, internett og telefon mm)
• Legg sammen dine faste og variable utgifter

5. Nå har du oversikt over økonomien din
Er inntektene mindre enn de samlede utgiftene dine? Hvis ja, hva kan du eventuelt kutte ned på uten at det gjør for vondt?

Kan du ta en ekstrajobb, eller kanskje til og med skifte jobb, for å få flere inntekter? Kan du refinansiere lånene dine? Er det mulig å bo rimeligere, flytte til et mindre sted, eller skjære ned på noe av det vanlige forbruket ditt, og på den måten begrense de faste utgiftene?

Sjekk på nettet, hør eventuelt med en økonomisk rådgiver, sørg for å få best mulig oversikt over økonomien din. Da blir du i tillegg et mer tilfreds menneske.

Uvisshet og mangel på oversikt er ofte det verste når du sliter med dårlig økonomi. Så gjør en innsats allerede i dag for å få en bedre og sunnere økonomi!

Relaterte emner:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *