Har du havnet i bunnløs gjeld? Det finnes alltid et håp!

tom lommebok

Har du havnet i bunnløs gjeld? Det finnes alltid et håp!

Er huset ditt belånt til pipa og vel så det kan det allikevel være veier ut av ditt økonomiske uføre. Gi bare ikke opp!
Det er absolutt mulig å komme ut av en prekær økonomisk situasjon, selv om kreditorene banker på døra og sliper kniven for å hente mest mulig av det de har krav på av den surt ervervede lønnen din hver måned. Det kan være et lurt råd å kontakte en gjeldsrådgiver så snart som mulig dersom du befinner deg i en slik håpløs økonomisk situasjon.

Men du må være helhjertet i ditt forsett om å løse krisen. Det finnes ingen lettvinte veier ut av uføret. Skal du lykkes med å komme på fote igjen, nytter det ikke med halvhjertede forsøk. Da blir som regel situasjonen bare enda verre. Det kan gjøre smertelig vondt å skulle se sannheten i hvitøyet, men her er det sannheten og ”bare sannheten” som gjelder. Og ja, det finnes alltid en løsning, alltid en utvei. Derfor gjelder det fortest mulig å gripe fatt i gjeld og privatøkonomi for å starte på veien mot økonomisk frihet og uavhengighet, som jo er hva de fleste av oss tross alt ønsker.

Du må være villig til å skjære helt inn til beinet

Alt eller ingenting. Det finnes ikke noe kompromiss. Skal du ut av krisen, må du kutte alt unødvendig, snu og vende på alle steiner, og er det uhumskheter under noen av de mosegrodde steinene, må alt frem i lyset. Ikke lur deg selv! Gjeldsspiralen har sin egen ubønnhørlige logikk: Den fortsetter bare til værs inntil noen stopper den – og den som kan stoppe den, er deg og ingen andre.

Hvis du sier at ”men bilen, er fullstendig avhengig av bil, hva skal jeg gjøre uten den!”, ja, da er du fortsatt ikke der at du er villig til å ofre alt for å komme på rett kjøl igjen. Har du havnet i ”luksusfellen”, kan du ikke lenger si som Ole Brum: Ja, takk – da han ble spurt om han ville ha melk eller honning.

Det forsmedelige budsjettet

Selv om du er nødt til å ta dørstokkmila, fordi så mange vegrer seg nettopp for å sette opp et budsjett, er det nettopp hva du er nødt til å gjøre som det første skrittet mot økonomisk frihet igjen. Sett opp alle faste utgifter, alle inntektene dine og de variable kostnadene og utgiftene.

Det er viktig å ta med de variable utgiftene, for ellers faller prosjektet ditt sammen. Det er som regel de variable kostnadene som skjuler ”honningfellen”. Uten å være helt bevisst på hva som skjer, og hvilke konsekvenser det får, gjør du innkjøp og sier ja til tilbud som øker den gjeldsspiralen du akkurat nå har bestemt deg for å komme ut av…

Bestem deg for og sett av et minimumsbeløp hver måned

Du må bestemme deg for hva som er et realistisk beløp du trenger til disposisjon hver måned. Feriereiser, vinterdekk og kinobesøk er i denne perioden forbudt. Det du trenger nå er det du må ha for å overleve, som mat og tannkrem. Du må opprette to konti, en budsjettkonto og en disposisjonskonto.

3. Skjær ned, og skjær ned enda en gang…

Hva kan du skjære ned på? Hva er helt nødvendig? Hva er ”nødvendig” ut fra din gamle livsstil, men som kanskje ikke er så nødvendig likevel? Start der det gjør minst vondt. Trenger du fasttelefon lenger når du har fått deg nye smartmobil?

Bestem deg for et rimligere abonnement på telefon og internett. Ta sykkelen fatt i stedet for å bruke bilen. Ta en gratis energitest av huset ditt og se hva du kan spare i strøm. Klesbudsjettet kan kanskje skjæres ned på? Du behøver ikke reise på det dyreste hotellet – kanskje du kan reise på ferie utenom sesongen?

Det er alle disse små skrittene og detaljen som kan gjøre hele forskjellen, fordi det ikke bare handler om penger, budsjett og tall, men om hva du føler og tenker rundt penger, hva din mentale holdning og innstilling er til økonomi og det å ta ansvar for å en sunn styring med privatøkonomien.

Dersom du befinner deg i en alvorlig gjeldssituasjon med en uoverstigelig gjeld som bare fortsetter å vokse, må det skarpere lut til. Da må du gå mer drastisk til verks.

4. Selg med tap

Selv om du skulle tape et større beløp på å selge huset fordi du har belånt huset med mer enn hva det er verd og kan selges for, er det ingen annen utvei enn tvangssalg. På den måten kan du få avsluttet utgiftene til huset. Finn en billigere bolig.

5. Billigere bil

Bilen må skiftes ut. Det kan gjøre vondt, men skift ut bilen med en rimeligere modell (eller i det minste en bil som bruker mye mindre drivstoff enn den du har nå). Dersom du ikke er avhengig av bilen i jobben, kan du overveie å selge bilen og bruke offentlige transportmidler i stedet.

6. Ikke mer kassekreditt

Få deg et vanlig bankkort som ikke kan overtrekkes.
Når alt dette er gjort, kan du sørge for å få full oversikt over hva gjelden din er til de forskjellige kreditorene. Gjelden er ofte stor, og da hjelper verken direktørlønn eller dobbeltjobb for å kunne betale den i løpet av de nærmeste årene. Men du har tak over hodet, og utgiftsnivået er redusert til et minimum. Fokuser i det minste en periode på fast jobb.

7. Få avtale med kreditorene dine

De pengene du har tilbake er kanskje ikke mer enn at det er nok til tannkrem og mat, men når du har sørget for det aller nødvendigste, så skal resten gå til kreditorene. Antakelig vil det være langt fra nok. Derfor må du lage avtaler med de ulike kreditorene slik at du er realistisk i forhold til hva de kan få. De fleste kreditorer er med på slike ordninger, fordi det er bedre å få litt enn ingen ting.

8. Betal det du skylder, eller vær innstilt på å rykke tilbake til start

tom lommebok
Gjeldsrådgivning er en god løsning når man havner i bunnløs gjeld.

Avtalene med kreditorene må overholdes for ikke å bli annullert. Da står du tilbake med den samme gjelden som før, og må starte på nytt igjen.

Gratis gjeldsrådgivning
Det finnes gratis gjeldsrådgivning flere steder. Blant annet kan du få gode råd om du henvender deg til Forbrukerrådet. Du kan eventuelt også søke om gjeldssanering, men dette er det som regel svært vanskelig å få til.
Det viktigste er å se virkeligheten i øynene. Vit med deg selv at det er mulig å løse krisen selv om den ser ut til å være et uoverstigelig problem. Du må bare vær fokusert og fast bestemt på å løse den vanskelige situasjonen.
Vær heller ikke redd for å spørre om hjelp. Det er ingen skam å havne i økonomiske vanskeligheter så lenge du virkelig gjør noe for å komme på fote igjen. Dét skaper i stedet respekt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *