Bør jeg ta opp fult studielån?
Studielån er en luksus vi har i Norge og det er derfor man kan si at «alle» i Norge har råd til en utdannelse. Men det er blitt en kultur blant unge i Norge til å ta opp fult studielån uansett situasjon, nettopp fordi det er omtalt som det «billigste lånet du vil noen gang få». Men det er grunn til å gå i tenkeboksen før du evt vurderer fult lån og evt hvordan du vil bruke de pengene du får.
Det er nemlig slik at det kommer en dag hvor du skal betale ned på lånet ditt, denne dagen kommer fortere enn du aner. Alt ettersom hvor lenge du har gått på skole og hvor du har gått kan dette fort bli en stor post i budsjettet ditt. Men en utdannelse er kanskje noe av det mest verdifulle du noen gang vil ha. Men kostnaden er definitivt noe å tenke på, at selv om det virker som «gratis penger» hver måned de kommer inn så skal alle pengene, pluss litt til i renter betales tilbake.
Ett annet viktig aspekt er dagen du skal inn på boligmarkedet og du skal ha lån så går studielånet inn i bankens kalkulasjon, selv om dette er ett billigere lån enn andre så vil det betegnes som gjeld. Dette påvirker da din totale evne til å betjene lånet.
Vi skjønner at de aller fleste har behov for fult lån, men har du en ekstra jobb så kan det være smart å bruke dette tilbudet for alt det er verdt. Hvis du tjener f.eks 7000,- i måneden på en deltidsjobb og får 7000 i lån så kan det være en smart løsning å spare det du til har overs fordelt på en god måte.
Vi Gjeldsproblemer.com har derfor laget en fin modell som du kan bruke.
Du sparer halvparten av beløpet du får i fra lånekassen men fordelt på ulik sparing.
Vi har tatt utgangspunkt i at du sparer 3000,- kr i måneden.
1000,- kr til BSU Sparing
BSU sparing har flere gode effekter. Banken ser på BSU sparing som en meget positiv ting den dagen du skal i banken å be om lån. Du får skattelette ut i fra hvor mye du har spart.
500,- kr til feriesparing
Som student så har man ofte ikke de beste feriepengeutbetalinger men alle vil helst på en liten ferie i løpet av ett år. Ut i fra henvendelser vi har fått i fra studenter så er ferie ofte en kostnad som blir finansiert med kredittkort av studenter. For å unngå dette så kan du spare 6000,- kr til ferie i året.
1500 kr til buffer
En buffer er noe vi i Gjeldsproblemer.com virkelig liker. Det er alt for få som har det og da spesielt blant studenter. Uforutsette utgifter kan dukke opp, også for studenter. Dersom du ikke bruker noe av bufferen kan du se på det som sparing. Da slipper du ihvertfall å bekymre deg over evt. utgifter som kan komme.
Så til spørsmålet, bør jeg ta opp fult studielån?
Du vil aldri få sjansen til å få ett slikt lån igjen, men det er nå slik at det er ett lån. Og når man låner noe så må man gi det tilbake, i dette tilfellet med renter. Så ikke bruk opp hele studielånet på tull, vær strukturert i bruken av penger og spar penger underveis. På denne måten handler du smart og dette vil gi deg en god start på voksenlivet når du er ferdig som student.
Dersom du har muligheten til å unngå studielån, men frykter at du ikke kommer til å disponere pengene riktig da er nok løsningen å takke seg til med stipend.