5 grunner til at noen mennesker aldri får kontroll med gjelden sin

5 grunner til at noen mennesker aldri får kontroll med gjelden sin

Det er flere grunner til at de fleste tar opp forbrukslån
Det viktigste for å bli gjeldfri er å finne årsakene og så endre sine dårlige vaner. Men hva er egentlig årsaken til at så mange ikke klarer å få styring på gjelden sin, og i stedet alltid synes å ta opp stadig nye og dyre forbrukslån?
Hva er årsaken til at man i det hele tatt låner penger når det ikke er nødvendig?
Her tar vi opp noen av de vanligste årsakene. Det hjelper jo ikke å planlegge å komme seg ut av gjeldsklemma dersom du fortsetter med de dårlige vanene.

For å bli gjeldfri, må tre ting være oppfylt:
1. Dårlige vaner og hvordan du oppfatter penger og økonomi må endres
2. Få oversikt over gjelden og planlegg hvordan du skal komme ut av den
3. Gjennomfør den planen du har lagt

Her kommer fem av de vanligste årsakene

1. Som en bortskjemt drittunge!
Det kunne opplagt bli brukt mildere uttrykk, men nei, det er viktig å kalle en spade for en spade.
Før finanskrisen var det nesten ingen grenser for optimismen både hos bankene, i næringslivet og blant privatpersoner. Boligprisene sted, bankene lånte ut penger uten å være kritiske i det hele tatt. Mange kastet seg ut i en hemningsløs forbruksfest.

Lån ble brukt til ny carport, nytt kjøkken, IPhone og de dyreste modellene av alt som kunne kjøpes, og brukte pengene på ting som ikke var strengt tatt nødvendige verken på den ene eller andre måten.
Mange levde over evne og vente seg til en luksus som om de skulle leve i sin egen verden der det nærmest var et krav om å ha det siste, beste, største og fineste. De vente seg til at luksus var en ”selvfølge”. Og så kom krakket…

Det er overraskende når så mange mener at de har ”krav” på noe som de ikke har råd til på et minimumsbudsjett. Ferie, ny bil, mange dyre hobbyer og dyrt medlemskap i helsestudio er ingen menneskerett!

2. Frykten for å miste ansikt: Om å opprettholde en falsk fasade

Økonomiske problemer på grunn av gjeld er tunge å slite med.
Økonomiske problemer på grunn av gjeld er tunge å slite med.

Mange av disse menneskene er overbevist om at en ny Gucci-veske eller en designlampe i stuen viser omgivelsene at man har suksess. De gjør så stor suksess at de tjener mer enn nok penger til å omgi seg med den største luksus.
Det er lett å innbille seg at hvis man bare har de rette merkene, enten det gjelder klær eller bil eller andre ting, så er lykken gjort. De fleste er redde for ikke å høre til, for å skille seg ut fra den sosiale sammenhengen de tilhører (eller ønsker å tilhøre).

Dette er også årsaken til at så mange unge begynner å røyke, drikker seg sanseløse, eller viser seg frem på motorveien – det er viktig å være populær, og for å få venner, forhåpentlig bli kysset av de peneste jentene (eller guttene), er det viktig både å gjøre som de andre, imponere og iallfall ikke skille seg ufordelaktig ut fra gjengen. Det er ikke så mye annerledes i den såkalte voksenverdenen!

At det faktisk ikke virker etter hensikten, er en helt annen sak…
Ofte ble resultatet at man i stedet ble avhengig av røyken og konflikter i familien på grunn av alt maset om å få de ”rette” merkene og siste modellene.

Men misforstå rett!

Selvsagt er det helt ok å kjøpe fine ting til seg selv hvis man ikke har gjeld, eller om det ikke bare er for å vise seg frem for omgivelsene.

3. Vil ikke ofre seg

Å bli gjeldfri kan være svært vanskelig for mange. Ikke alltid på grunn av økonomien i seg selv, men fordi man er nødt til å endre noen fundamentale personlige vaner.
Er du villig til å ofre det store hjemmekinoanlegget eller bruke en halvtime mer når du reiser på jobb for å kunne unnvære bilen?

Hvor mye er du villig til å ofre for å bli gjeldfri?

Det handler om at prioritere
Hvis man har vent seg til å bruke materielle ting som fasade, eller er avhengig av den korte lykkefølelsen det gir å shoppe bare for å shoppe, kan det være vanskelig å komme i gang med å få orden på økonomien igjen og bli kvitt gjelden (når en del unge mennesker i jobbintervju blir spurt om hobbyer og interesser, er det stadig flere som fører opp ”shopping”!).

4. Frykten for å se sannheten i hvitøyet

Det kan høres merkelig ut, men det er svært alminnelig å frykte for sannheten. Man kan sammenligne det med å ha vondt i magen, men av frykt for å konstatert en alvorlig sykdom, unnlater man å gå til legen.

Det samme gjelder med hensyn til å ta fatt på veien mot å bli gjeldfri. Mange vet selvsagt godt at de har gjeld til opp over pipa, men de vet allikevel ikke akkurat hvor mye. Frykten for å oppdage at gjelden er uoverkommelig og ikke mulig å betale, gjør at mange lar være å gjøre noe i det hele tatt. De stikker hodet i sanden som strutsen.

I virkeligheten skjer det motsatte
Når du får orden på økonomien og oversikten over hva du skylder, og hva du må gjøre, vil du føle en kjempelettelse i motsetning til den gnagende knuten i magen som hele tiden skaper usikkerhet og produserer dårlige unnskyldninger på løpende bånd.

5. Man vet ikke hvordan man blir gjeldfri

For å bli gjeldfri må man naturlig nok vite hvordan man skal gripe an den vanskelige situasjonen på beste måte. Dette alene kan være årsaken til at mange utsetter å gjøre noe, eller helt oppgir tanken om å foreta seg noe som helst.
Det beste du kan gjøre i en slik situasjon er å be om hjelp fra en gjeldsrådgiver. Det koster ikke mye å ringe og høre om han eller hun kan hjelpe deg.

Så nå er det bare å komme i gang!

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *