Stigende leiepriser og sene betalere

Stigende leiepriser og sene betalere

Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren for juni 2013 viser at det i denne måneden i snitt kostet 8 528 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo. Dette er en oppgang på 2,2 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 1,1 prosent.

I snitt kostet det 11 063 kroner å leie en 2-roms leilighet i Oslo i juni 2013. Dette er en nedgang på 0,7 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 1,4 prosent.

Det har kun en gang vært registrert en høyere snittpris for en 2-roms utleieleilighet i Oslo.

En 3-roms leilighet i Oslo koster nå i snitt 14 183 kroner å leie i måneden. Dette er en oppgang på 0,9 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en oppgang på 2,0 prosent.

– Det kommer til å bli kontrollert og fin høysesong dette året. Det er rekordmange ledige utleieboliger og noe mindre leietagere enn vi har sett på denne tiden tidligere år. Summen av dette gjør at vi ikke venter noe utleiekaos eller store prisrekorder. Og det er bra for både leietagere og utleiere, nå er maktforholdet i balanse og alle vet at de må gi og ta litt – og følge husleielovens bestemmelser, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Han legger til at i et marked som nå, er det spesielt bra at de dårligste leilighetene og de kjipeste utleierne blir presset ut.

– Når leietagerne kan velge i flere boliger, vil de som er styggest, feilpriset eller har urimelige kontrakter bli valgt bort. Det liker vi, sier han.  

– Men det er en stor bekymring og det er alle de som betaler husleien for sent. Vi har tidligere advart mot alle betalingsanmerkningene som dukker opp når vi kredittsjekker leietagerne, faktisk har det vært så mye som en av fire som har hatt anmerkninger. Nå ser vi også at mange leietagere er forsinket med husleieinnbetalingen. Leietagerne betaler for siste purring, men det viser en holdning som ikke er sunn. Det å sikre at husleien er betalt, er og bør være en prioritert oppgave, sier Farmakis.

Trondheim:

I snitt kostet det 10 700 kroner å leie en 2-roms leilighet i Trondheim i juni 2013, dette er en oppgang på 5,0 prosent sammenlignet med måneden tidligere, og en oppgang på 5,3% sammenlignet med samme måned i fjor.

– Nå er det høysesong her i Trondheim. Og som alltid trenger vi flere boliger for å møte etterspørselen fra alle leietagerne på denne tiden av året, sier daglig leder for Utleiemegleren Trondheim, Solveig Hjallen Moan.

Stavanger:

I snitt kostet det i snitt 14 375 kroner å leie en 3-roms leilighet i Stavanger i juni 2013, dette er en oppgang på 0,3 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en nedgang på 0,6 prosent.

– Det er fortsatt svært mange boliger til leie i Stavanger og vi forventer en utflating eller svak nedgang i leiepriser i kommende periode. Dette gjelder særlig større leiligheter og eneboliger, der utleie for tiden tar noe lenger tid og man må justere ned leiepriser. Mindre leiligheter er det fortsatt stor etterspørsel etter og disse fortsatt relativt kjapt ut til forventede leiepriser, sier daglig leder for Utleiemegleren Stavanger, Eirik Hauge.

Romerike:

I snitt kostet det 9 175 kroner å leie en 2-roms leilighet på Romerike i juni 2013, dette er en oppgang på 9,3 prosent sammenlignet en måned tilbake. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 6,4 prosent.

Bærum:

I Bærum er prisene stabile.

– I Asker og Bærum holder leieprisene seg relativt uforandret i forhold til forrige måned. Det er et stabilt og godt marked med en del større type boliger hvor den typiske leietaker er en familie eller et firma, sier daglig leder for Utleiemegleren Asker og Bærum, Tom Anders Andersen.

Han legger til at hans kontor ikke merker noe spesielt stort trykk fra studenter mot skolestart, men at det er mange som skal finne seg ny bolig i løpet av sommeren før de skal starte i ny jobb. Vi har dessverre noe mangel på hus til leie for øyeblikket, noe som er synd med tanke på markedet fremover, sier han.

Bergen:

I Bergen er prisene svakt økende.

– Etter noen litt rolige vårmåneder merker vi nå langt større pågang fra personer som ønsker å leie bolig. Det er tydelig at vi nå er på vei inn i høysesongen. Erfaringsmessig vil pågangen fra leietaker øke ytterligere mot slutten av juli og i august, sier daglig leder for Utleiemegleren Bergen, Eirik Hove.

– Dersom man vet at man skal leie bolig i Bergen fra i sommer eller tidlig høst, kan det derfor være lurt å være rask og se om man kan finne seg noe før det virkelige sommerrushet begynner, legger han til.

Drammen: Utleieprisene i Drammen er stabile.

– Utleieprisene har stabilisert seg i Drammen i juni. Måneden har samtidig vært preget av et lavere tilbud av boliger enn det man kunne forvente seg for høysesong og i forhold til det tilbudet man har sett fra ander byer i landet, sier daglig leder Eivind Sveen i Uteleiemegleren Drammen.

Han legger til at det også er få ledige boliger til leie i Drammen, men at den forventete prisøkningen har latt vente på seg.

– Det er mulig at prisene øker litt utover på sommeren, sier Sveen.

Relaterte emner: