Slik sparer du penger på å velge riktig forbrukslån

Slik sparer du penger på å velge riktig forbrukslån

Det oppstår gjerne enkelte uforutsette hendelser som gjør at du trenger ekstra penger, i løpet av livet. Enten du må betale en verkstedregning, eller du ønsker å betale for en dyr ferietur. Her kan forbrukslån være et godt alternativ.

I denne artikkelen kan du lære mer om forbrukslån, og hvordan du kan spare mye penger på å velge riktig forbrukslån.

Forbrukslån versus andre typer lån

Når man for eksempel skal kjøpe en bolig, trenger man ofte et lån. Pengene man da låner, kommer med en sikkerhet i selve boligen som man kjøper. Dette betyr at banken så godt som garantert får tilbake pengene sine gjennom å selge boligen, dersom låntaker misligholder lånet.

Forbrukslån fungerer annerledes, og er et lån som beregnes på forbruk og dermed ikke investering. Du trenger ikke å stille noen eiendeler som sikkerhet når du skal ta opp et slikt lån. Se Alle forbrukslåna i Norge på Lånepenger.no

Samtidig betyr dette at banken ikke kan tvangsselge noen av eiendelene dine for å få tilbake penger.

Hvordan velge billigste forbrukslån?

Det kan være ganske vanskelig og uoversiktlig å se nøyaktig hvilke forbrukslån som passer for deg og din økonomi. En rekke faktorer spiller, noe vi her skal gå i dybden på.

Renter på lånet

En låntakers første tanke når man skal ta opp lån er gjerne renter. En rente betyr kort fortalt prisen man må betale for å låne penger. Når man skal ta opp et forbrukslån uten sikkerhet, betyr dette at banken tar en høy risiko ved å innvilge lånet. Dermed vil de ta en høy rente for å låne ut penger til deg.

Nominell og effektiv rente

Du har kanskje vært borti nominell rente og effektiv rente? Den nominelle renten ser man gjerne i bankenes reklamer om lån, og er prisen for å låne penger.

Det er imidlertid ikke denne du bør se på når du skal sammenligne lån. Det er den effektive renten du betaler når du inkluderer alle avgifter og gebyr sammen med den nominelle renten.

Effektiv rente representerer totalkostnaden på lånet du tar opp, og det er derfor denne du bør se på når du skal sammenligne. Desto lavere effektiv rente, jo lavere lånekostnader.

Gebyrer

Vanlige gebyrer man må betale er etableringsgebyr og termingebyr. Et etableringsgebyr er som regel på mellom 0 – 1000 kroner avhengig av bank. Banker som TF Bank har noen ganger vært en av få banker uten gebyr på lån.

Riktig nok bil ikke et etableringsgebyr ha så mye å si dersom du skal ta opp et stort forbrukslån. Men dersom du skal låne 10.000 kroner, vil et etableringsgebyr på 1000 kroner føre til en høy effektiv rente.

Termingebyret må betales hver måned i låneperioden. Dette er gjerne beløp på mellom 20 og 50 kroner, og jo lengre nedbetalingstiden din er, jo gunstigere er det å ha lave termingebyr.