Slik finner du et lite forbrukslån med lave renter

Slik finner du et lite forbrukslån med lave renter

Smålån defineres gjerne som forbrukslån på under 10 000 kroner. Kun et fåtall banker tilbyr slike lån og rentenivået kan være høyt. Smålån forveksles ofte med andre låneformer, slik som mikrolån og sms-lån. Sistnevnte er en type lån som har blitt hyppig nevnt i norsk media de siste årene.

Tidligere var det mulig å sende inn sms med søknad om forbrukslån, hvorpå pengene ble utbetalt neste dag. Denne praksisen har blitt strammet inn betydelig de siste årene, og utbetalingen av smålån tar nå omtrent like lang tid som vanlige forbrukslån.

Kjennetegnene på smålån er fortsatt de samme; De tilbyr et beskjedent beløp, der banken tjener mesteparten av pengene sine på gebyrer og ikke på selve rentene. Avhengig av hvilken bank du velger kan prisforskjellene utgjøre tusenvis av kroner.

Fokuser på lån med lave gebyrer

Med et lavt lånebeløp og kort nedbetalingstid er det ikke selve rentene de fleste bankene tjener penger på. Inntektene stammer heller i hovedsak fra gebyrene som følger med, bl.a. til etablering av gjeldsbrevet.

For å sammenligne ulike tilbud om minilån og smålån kan det være lurt å bruke en tjeneste som denne: www.billigeforbrukslån.no/smålån/

Låner du f.eks kr 10 000, vil noen banker kreve etableringsgebyr opp mot 1 000 kroner, kun for å opprette avtalen. Derfor er det viktig at du leter etter banker som tilbyr smålån uten etableringsgebyr.

Du vil i tillegg måtte betale et termingebyr per måned. Det kan best sammenlignes med et gebyr til ‘vedlikehold’ av lånet, og utgjør et sted mellom 30 – 50 kroner hos de fleste banker.

For å spare mest mulig penger, bør du unngå tilbydere av mikrolån. Denne formen for kreditt har fått mye kritikk de siste årene. Dette er spesialiserte banker som tilbyr lån helt ned mot 1 000 kroner. Velg i stedet en ordinær forbrukslånbank som kan tilby lån fra 5 000 kroner og oppover.

Dyrt om du ikke betaler tilbake raskt

Sørg for å betale tilbake det du skylder så raskt som overhodet mulig. Her kan det være lurt å sette opp en betalingsplan på forhånd, som gjør det enklere å planlegge nedbetalingen av lånet.

Denne kalkulatoren leveres av Dagens Næringsliv, og gjør det enklere å finne frem til det månedlige terminbeløpet du må betale med et annuitetslån.

Du har lov til å innfri hele smålånet tidligere enn avtalt, uten noe krav om ekstra betaling. Det gir deg god fleksibilitet og muligheten til å foreta større innbetalinger etter eget ønske.

Den ideelle nedbetalingstiden for et smålån er 1 – 2 måneder, litt avhengig av hvor mye penger du låner og omstendighetene. Finner du et lån uten etableringsgebyr vil du kun måtte betale omkostninger knyttet til termingebyret, og nominelle renter.

Her bør det samtidig påpekes at det effektive rentenivået knyttet til forbrukslån, er basert på en 12 måneder lang periode. Med andre ord vil du ved rask nedbetaling kun måtte betale en brøkdel av det rentenivået som oppgis i smålånet.

Sammenlign lån fra flere tilbydere

Ved opptak av smålån er det viktig å sammenligne tilbud fra flere banker. Renter og betingelser for gebyrer kan variere mye, og en sammenligningstjeneste kan være til stor hjelp. Hos Billigeforbrukslån.no finner du mer generell informasjon om forbrukslån, og hva du bør være på utkikk etter.

Vær spesielt oppmerksom på gebyrene og hvilken innvirkning de har på lånets rentenivå. Husk at nominelle renter kun refererer til selve rentekostnadene og ekskluderer øvrige gebyr.

Eksempelrente: kr 65 000,- over 5 år, eff. rente 17,54%, tot. kostnader kr 95 413,-.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *