Kjøpe brukte bildeler eller ta opp forbrukslån?

Kjøpe brukte bildeler eller ta opp forbrukslån?

Det er et stort marked for brukte bildeler på nettet. Både forhandlere, bilhoggere og privatpersoner selger brukte bildeler, og disse kan være både rimelige og i god stand. Markedet er imidlertid i stor grad preget av useriøsitet, dårlig kvalitet og store prisforskjeller. Man kan dermed spørre seg hvor trygt det er å handle slike bildeler, og hvor mye det faktisk er å spare. Det sier seg selv at det alltid er tryggest å kjøpe bildeler fra kjente merkeprodusenter. Slike bildeler er helt nye, og de kommer med gode garantiordninger. Samtidig er de selvfølgelig dyrere enn brukte deler, og med slunken lommebok kan man fort se seg nødt til å kjøpe brukt. Et alternativ er imidlertid å ta opp forbrukslån for å kjøpe nye bildeler fra fabrikk. Spørsmålet er dermed om hva som lønner seg; kjøpe brukte bildeler eller ta opp forbrukslån for å kjøpe nye?

Er det trygt å kjøpe brukte bildeler?

Det finnes en rekke argumenter for å kjøpe brukte bildeler når det oppstår en skade eller mangel på bilen. Ved å kjøpe brukt heller enn nytt kan du både spare miljøet og din egen lommebok. Mange vegrer seg imidlertid for å kjøpe brukt, i den tro at det ikke er like trygt som å kjøpe nytt. Hvis man kjøper fra en anerkjent aktør er det imidlertid ingenting i veien for å kjøpe brukt. Alle bildeler blir kvalitetssjekket før de videreselges, og er dermed like trygge som nye deler. Det man bør være oppmerksom på er at brukte deler generelt sett ikke varer like lenge som nye deler. Det sier seg selv at en helt ny girkasse vil vare lenger enn en som allerede har gått mange mil. Samtidig vil prisforskjellen være betydelig, slik at man kanskje har råd til å bytte delen flere ganger for samme pris som en helt ny del. Det er imidlertid ikke alle bildeler det lønner seg å kjøpe brukt, og det kan være lønnsomt å vurdere et forbrukslån for å finansiere et nytt kjøp.

Forbrukslån som finansiering

Generelt sett frarådes det å ta opp forbrukslån med mindre det er strengt nødvendig. Forbrukslån kommer med høye renter, og utallige nordmenn har satt seg i ulike gjeldskriser de ikke kommer seg ut av på grunn av denne låneformen. For de aller fleste er det svært enkelt å få forbrukslån, og pengene er gjerne tilgjengelige på dagen. Da er det lett å la seg friste til å ta opp et slikt lån når eksospotta på bilen ryker. Hvorvidt det er best å ta opp forbrukslån for å finansiere nye bildeler, eller kjøpe brukt, varierer i stor grad fra person til person. Mens enkelte har full oversikt over økonomien og enkelt kan betale tilbake et forbrukslån uten altfor store ekstrakostnader, bør andre holde seg langt unna denne låneformen. Selv om det i av og til lønner seg å kjøpe nye bildeler, anbefales det dermed at man likevel kjøper brukt hvis man er i fare for å havne i gjeldsuføre.

Relaterte emner:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *