Hvordan holde seg til et budsjett med kredittkort

Hvordan holde seg til et budsjett med kredittkort

Nordmenn liker å holde på med ting i hverdagen enten det gjelder å kjøpe seg det nye som naboen eller vennene har, eller rett og slett reise på ferie. For mange har det da blitt vanlig å anskaffe seg et kredittkort slik at pengene strekker litt lenger, og de kan ta seg råd til ting som de kanskje ikke hadde tatt seg råd til ellers. Med kredittkortet følger det med en kredittgrense som i mange tilfeller når du har vært flittig og betalt, så får du en enda høyere grense. Med høyere grenser følger det med et viss ansvar at du skal kunne betale det du skylder, uten at det skal gå utover livskvaliteten.  

Ikke ligg våken

Å sette seg opp et budsjett kan være løsningen, slik at du ikke ligger våken om natten og lure på hvordan du skal betale regningen eller kun betaler minimumsbeløpet slik at du ser hvordan renta går opp. Når du setter opp et budsjett er den fine tingen at du kan holde øye med hvor mye du har råd til å ha i kreditt , og du kan eventuelt ha et lite slingringsmonn om du skulle trenge det.  Slik kan du ta deg råd til det lille ekstra en gang i blant.

Her er en mal for budsjett (excelark)

Som å ha en strategi

Å holde seg til et budsjett er nesten som å ha en strategi, du må planlegge det og se på det fra forskjellige vinkler, nesten som når du spiller Blackjacks. I spillet Blackjacks får du se et av kortene dine, men du må fremdeles ha en handlingplan hvis du vil ende opp med en premie.

Når du har et kredittkort må du ha en slags strategi over hva du har råd mot hva som kan ruinere deg finansielt, slik at du kan glede deg over å bruke det og kjøpe de tingene som du trenger, men også budsjettere slik at du ikke ender opp stresse over tilbakebetalinger. Det verste er å ikke vite om du får betalt det som du må.

Bilde fra unsplash

Sett opp en liste over alle utgiftene som du har. Tenk over for eksempel hvor mye du har i utgifter på leie, mat og andre ting som er essensielt for å leve, men også hva du skal bruke på deg selv til underholdning som for eksempel kino, casino, shopping eller kafebesøk.  Skal du bruke kredittkortet til store eller små ting? Skal du bruke det som et vanlig kort der du setter over penger? Dette er viktige spørsmål som du bør stille deg selv når du skal sette opp et budsjett. Bruker du det som et vanlig kort må du sjekke hvor mye du bruker i forhold til hva du får i lønn.

Har du i tillegg et kort som gir deg noen medlemsfordeler er det lurt å se hva du kan spare ved å bruke de. Kanskje den neste flyreisen er nærmere enn du tror, eller du sparer noen ekstra kroner på den kaffien som du ville ha eller en butikk gir deg ekstra prosenter på en vare som du virkelig trenger.

Kakuler alt sammen

Når du vet hvor mye du kan bruke og har kalkulert sammen, vil det lette mye av det finansielle stresset som kan skje ved å ha et kredittkort, og du vil også se hvor langt kredittkortgrensen rekker og om det beste er å heve den, Mange selskaper gir deg muligheten til å heve grensen din etter å ha vært en flittig betaler, men noen ganger er det beste å holde deg innenfor et trygt «område», med mindre du skal på ferie og vil ha kredittkortet som en sikker buffer.

Husk at å ha et kredittkort skal gi deg muligheten til å kunne kjøpe det lille ekstra, eller få deg til å føle at du kan få kjøpt det du måtte ønske litt kjappere enn du ellers hadde. Det er på ingen måte gratis penger, derfor er det viktig å holde seg innenfor budsjettet, slik blir det å bruke kredittkort en positiv ting i hverdagen.

Relaterte emner:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *