Hvordan bli gjeldsfri?

Hvordan bli gjeldsfri?

Av alle henvendelse vi får så er det en henvendelse som går igjen, hver dag får vi spørsmål om hvordan du skal gå frem for å bli gjeldsfri. Dette er vanskelige spørsmål som ikke vi kan gi noen konkrete svar på , men vi har laget noen tips til deg som kan vise deg veien til en hverdag uten gjeld.

1. Hvor mye gjeld har jeg?
Mange med alvorlige gjeldsproblemer har ikke oversikt over hvor mye de skylder. For i det hele tatt å kunne begynne å nedbetale gjeld er du nødt til å finne ut hvor mye gjeld du har. Finn frem alle krav, før de opp på en oversiktlig måte.

2. Trenger jeg hjelp?
Dersom du skylder store summer så kan det lønne seg å søke hjelp hos en erfaren gjeldsrådgiver. Dette fordi at mange av disse rett og slett kan minimere gjelden din. Du kan få gratis gjeldsrådgivning i gjennom kommunen, men ofte så er dette tilbudet mange står i kø for og du kan derfor ikke regne med å få hjelp med en gang. Dersom du velger å gå for en privat gjeldsrådgiver så bør du velge noen som er seriøse og erfarne, vi har tidligere skrevet om dette her.

Dersom du ikke vil bruke penger på en gjeldsrådgiver så går det an å spørre en venn eller kanskje et familiemedlem om de kan hjelpe deg. Det en gjeldsrådgiver gjør, det kan du gjøre selv også, se neste punkt.

3.Refinansiering av gjelden
Eier du bolig, ja da kan du kanskje få refinansiering av boligen til å dekke gjelden eller deler av gjelden. For å finne ut av om banken vil hjelpe deg med dette er du nødt til å ta kontakt med banken du har boliglånet hos.

Dersom du ikke har bolig så kan refinansiering uten sikkerhet være noe for deg. Dette finnes det flere tilbydere av og vi har tidligere skrevet om nettopp refinansiering uten sikkerhet her.

4.Må jeg betale hele beløpet?
Forbrukslån,inkassokrav,kredittkortgjeld er svært dyr gjeld og en meget komplisert gjeld. Dersom du har «gammel» gjeld, altså gjeld som du ikke har betalt ned mye på og som dateres noen år tilbake så er sannsynligheten høy for at kreditorene kan kutte i kravene. Men dette bør på ingen måte taes som en selvfølge.

Vi nevnte i punkt nummer to at det kan være greit å få litt hjelp til nettopp denne biten, da dette er tidkrevende og ikke minst energikrevende. Alternativt er å få hjelp av en gjeldsrådgiver.

Dersom du får til en refinansiering og med andre ord kan gi kreditorene pengene med en gang, så er dette et godt grunnlag for kreditorene til å gå med på å skrive ned gjelden din noen hakk.

5. Budsjett,budsjett og budsjett
Et budsjett er selve våpenet for å bekjempe gjeldsproblemer. Ikke bare for å kunne nedbetale gjeld men for å kunne hindre at du havner i gjeldsproblemer igjen. Det er særdeles viktig å følge budsjettet og ikke minst være realistisk når du fører opp budsjettet.

6. FØLG BUDSJETT,BETAL REGNINGER,HOLD DEG UNNA FORBRUKSLÅN OG KREDITTKORT.


Lykke til! Noter deg at hvis du er usikker på hvordan du skal håndtere gjelden din så bør du alltid ta kontakt med din kommunale gjeldsrådgiver.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *