Hva gjør man når man har spart 100 000 kr?

Hva gjør man når man har spart 100 000 kr?

Alle vet at å spare er en god ide, men hva skal man gjøre når man har klart å spare opp en solid sum på sparekontoen? Dersom man for eksempel har spart opp 100 000 kr og tjener 1% eller mindre i renter per år tenker man kanskje at det er på tide å gjøre noe mer fornuftig med pengene.

Betal ned gjeld med høye renter

En av de første tingene man bør gjøre er å betale ned gjeld med høy rente dersom man har dette. Dersom du for eksempel har et forbrukslån med 8% rente vil man på mange måter tjene 8% i året på å betale det ned, og man får gleden av å være gjeldsfri.

Behold litt penger på sparekontoen for nødstilfeller

Det kan være lurt å beholde litt penger på sparekontoen slik at man har penger til å betale for uventede utgifter uten at man trenger å ta det på kredittkortet. Dette kan for eksempel være problemer med bilen som man plutselig må ut med titusen for å fikse.

Hvor mye dette trenger å være kommer litt an på hvilke utgifter du kan forvente, dersom du for eksempel har en bil, et hus og kanskje kjæledyr eller barn så sier det seg selv at det kan komme større utgifter enn dersom du bor alene i en leilighet uten bil. Dersom du har en ustabil inntekt bør du også ha en større buffer enn dersom du har en stor og stabil inntekt som kommer inn på konto hver måned.

Invester i fond

Dersom man har betalt ned dyr gjeld, har nok penger til nødstilfeller og fortsatt har litt igjen av de 100 000 kronene så kan du investere noe av pengene i aksjefond. Med en investering i aksjefond vil pengene dine få muligheten til å vokse over tid, men husk at det ikke er garantert at du kommer til å tjene penger på kort sikt med aksjefond.

Dersom man kjøper aksjefond er det lurt å gjøre dette med et langsiktig perspektiv, så ikke kjøp fond dersom du trenger pengene igjen neste måned.

Prøv deg på mer risikable investeringer

Dersom du har litt penger til over og ønsker å prøve deg på noen investeringer med enda høyere avkastningspotensial slik som for eksempel kryptovaluta eller listed options. Når det er sagt, bør du ikke investere mer en du har råd til å tape når du prøver deg på slike avanserte og risikable alternativer. Dette bør være en liten andel av sparemidlene dine.