Husk budsjettet også for kos og moro

Husk budsjettet også for kos og moro


Kilde: Pixabay

De fleste av oss har kjent på den ubehagelige følelsen av at vi har endt opp med å bruke mer penger enn vi hadde planlagt. Særlig når man har det moro og stemningen er høy er det lett å rive seg med – for eksempel når man er ute med vennegjengen, shopper eller er på ferie.

Ferie går hardt utover lommeboken

Hele én av fire nordmenn sier de har brukt mer penger enn planlagt under ferien. «Vi er på ferie», «vi kommer kanskje aldri tilbake her», «det er lov å kose seg». Det er ikke vanskelig å finne grunner til at man fortjener å unne seg litt ekstra, og mange føler gjerne at å sette seg et budsjett vil ødelegge stemningen. Det er lett å tro at budsjett er noe som hører hverdagen til, men det er kanskje enda viktigere å lage seg et budsjett når man er på ferie – nettopp fordi det er så lett å skeie ut.

Det er fullt mulig å ha det moro selv på et budsjett, og man trenger heller ikke å planlegge ned til hver minste krone.

Overforbruk i butikkene


Kilde: Pexels

Også shopping er et område der det er lett å gå på en smell. Stereotypen er gjerne at dette kun er et problem for kvinner, men faktisk er dagligvarehandelen kanskje stedet der flest av oss bruker mer enn planlagt. En gjennomsnittlig nordmann kaster rundt 42 kg mat i året, ofte på grunn av dårlig planlegging, porsjonsberegning, og impulskjøp. I tillegg er veldig mange av impulskjøpene vi gjør i dagligvarebutikken snacks og sukkerholdige varer – som ikke er bra for verken budsjettet eller bukselinningen.

Et matbudsjett og gjerne også mer målrettet planlegging av måltidene er derfor en god måte å få litt ekstra å rutte med hver måned, samtidig som det er sunnere for deg selv og miljøet.

Det er også lurt å sette seg et budsjett for annen shopping, enten det er for klær, elektronikk eller annet. Særlig er det lurt å passe seg for salgene. Følg budsjettet selv om det er salg, og unngå å kjøpe ting bare fordi det er billig. Du får mye større glede av en vanlig priset vare du faktisk har bruk for enn en nedsatt vare du egentlig ikke trenger.

Fritidsaktiviteter og hobbyer

Mange har nok opplevd at omgivelsene ikke forstår hvorfor man ønsker å bruke de summene man gjør på en hobby. Men det er ingen skam å bruke penger på ting du bryr deg om, og som gjør deg glad. Lykken man får fra hobbyer er nemlig vanskelig å måle i kroner og øre, enten det er hjemmekino, sport eller å spille på casino online man er lidenskapelig opptatt av.

Men uansett hvor stor lidenskapen er, er det viktig å sørge for at den ikke blir større enn bankkontoen. Det kan være vanskelig å sette en stopper, og det er gjerne lett å komme i forsvarssituasjon om andre kommenterer pengebruken. Sørg derfor alltid for at du budsjetterer for hobbyene dine og setter klare, sunne grenser, slik at du kan nyte dem med ren samvittighet.

Relaterte emner:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *