Lån og forbrukslån – Beste valg

Her får du ti gode råd om hvordan du legger deg til gode pengevaner

Her får du ti gode råd om hvordan du legger deg til gode pengevaner

Hvordan unngår du ”hull i lommene” og overtrekk på kontoen din når måneden er omme?

Har du falt av lasset når det kommer til spørsmål om budsjett, pensjonssparing eller boliglån? Ta det med ro, du er absolutt ikke alene! Det er mange som ikke har styring med privatøkonomien sin, og som synes det er vanskelig å få oversikt over penger og økonomi på hjemmefronten. Men det er ikke nødvendig å fortvile. Her får du gode råd om hvordan du skal forholde deg på best mulig til privatøkonomien og ditt forhold til penger.

De fleste av oss kan bli bedre på styring av penger og økonomi. Og det er fullt mulig å endre (dårlige) vaner.
Det er viktig å ta hensyn til dine egne behov og interesser, men det krever også at du setter av tid slik at du får nødvendig innsikt. Sett gjerne av tid i kalenderen til ”tid for meg og økonomien min”. Du setter jo av tid til andre gjøremål også, som et besøk hos frisøren eller tannlegen!

Kryss av i kalenderen

Ofte er det nødvendig å tvinge seg selv til å sette av tid til å gå gjennom egen økonomi og innse at det ikke er noen andre som kan ta initiativ for å komme i gang enn deg selv.

Ta opp økonomien med partneren din

Mange turer til eksklusive kjøpesentre er ikke noe man bør gjøre på impuls. Planlegging og budsjettering er viktig for din private økonomi.

Mange turer til eksklusive kjøpesentre er ikke noe man bør gjøre på impuls. Planlegging og budsjettering er viktig for din private økonomi.

Det er nok ikke det mest romantisk å snakke om penger over en bedre middag, men dersom du lever i et forhold, er det i følge ekspertene viktig å snakke om økonomi med partneren. Det er lite som skaper mer konflikter enn økonomiske og pengemessige spørsmål i et forhold. Sett opp en liste over hva dere drømmer om og har lyst til å gjøre eller anskaffe dere.

Bli enig om strategien for å oppnå de ønskene dere har satt opp. Hvordan og når er det mulig å få penger nok til å oppfylle drømmene deres? Hvor mye eller lite ønsker dere, eller har mulighet for, å sette av hver måned? Har begge to mulighet for å sette av like mye? Bli enige slik at dere unngår opprivende konflikter. Det skal liten tue til for å velte stort lass…

Dersom dere synes det er vanskelig å få oversikt selv, eller ikke er enige om strategien, så vær ikke redd for å be om råd og hjelp. Det kan til tider være ganske komplisert å skulle ta vanskelige beslutninger når det kommer til økonomi og pengespørsmål. Er man to skal begge parter delta og engasjere seg i den felles økonomien, ikke bare overlate disse viktige spørsmålene til den andre selv om han eller hun kanskje har mer økonomisk innsikt enn en selv. Det er viktig at begge forstår hva som skal til, hva den økonomiske statusen er, og tar ansvar for hva som eventuelt må gjøres for å rette opp, eller bedre, forholdet til økonomien.

Hva skal du starte med?

Ekspertene anbefaler at du først setter alle bilag inn i en egen perm. Sorter bilagene månedsvis med skilleark. Budsjettet kan du sette opp i et Excel-ark på PC-en din. Hvis du ikke kan å bruke software som Excel eller lignende, kan du gå inn på nettbanken din og benytte deg av de budsjettmalene som (ofte) finnes der, og så fylle inn de nødvendige opplysningene.

Hvis du har null på kontoen, noe som er status for svært mange når måneden er over, så sjekk om du har muligheter for å sette av et beløp slik at du kan spare deg opp noen ekstra kroner. Sett det beløpet du / dere blir enige om opp som egen budsjettpost. Det er ikke så mye som skal til for å gjøre den lille forskjellen når det dukker opp uventede utgifter, eller som gir deg muligheten for å unne deg litt ekstra.

Ta hovedrengjøring minst én gang i året

Økonomisk hovedrengjøring bør tas iallfall en gang i året. Gå gjennom utgifter til telefon, avisabonnementer og tidsskrifter, utgifter til hobbyer og egenpleie, helsestudio oa. Sjekk forsikringene dine, se om det er mulig å spare inn på strøm og andre offentlige utgifter. Du kan for eksempel spare mange kroner på å skifte strømleverandør.

Forsøk samtidig å få redusert bankgebyrer, forhandle om renten på innlån og utlån. Og om du ikke er fornøyd med banken din, vurder å innhente tilbud fra andre banker og finansinstitusjoner.

Ti gode råd om penger

1. Lag budsjett over inntekter og utgifter. Juster underveis slik at budsjettet hele tiden er up to date, realistisk og aktuelt. Pass på at ikke utgiftene plutselig løper av gårde og vokser seg større enn inntektene.
2. Sett tall på hva du trenger av daglige varer og tjenester og hold deg innenfor det budsjettet du har satt opp for hver av postene.
3. Opprett en egen regningskonto som alle faste utgifter trekkes fra. Be om at alt trekkes automatisk fra denne kontoen.
4. Opprett en brukskonto som brukes til alle daglige innkjøp.
5. Ha en egen sparekonto for uforutsette utgifter slik at du ikke kommer på etterskudd en måned.
6. Dersom du har gjeld, så skaff deg oversikt. Hold deg innenfor de avbetalingsordningene og avdragene som er fastsatt.
7. Bruk mobil og nettbank for å sjekke hva du har til rådighet. Eventuelt kan du sørge for å få gratis sms som opplyser om status for saldoen hver morgen. Det er svært greit å sjekke hva som skjer i nettbanken uansett når og hvor det måtte være.

8. Trenger du å låne penger? Hvis banken avslår søknaden, er det lurt å lytte til begrunnelsen for avslaget. Hvorfor mener de at du ikke har råd til å låne? Spør eventuelt om hva du bør gjøre for å kunne ta opp et lån.

9. Skal du ta opp kassekreditt eller ikke? Kassekreditt vil som regel være den billigste måten du kan få ekstra penger på dersom økonomien svinger litt inn i mellom, men sjekk hvor mye du må betale for kassekreditten. Også den kan fort bli dyr.

10. Sørg for å være forsikret. Det kan raskt bli dyrt dersom du ikke er forsikret.

Relaterte emner: