Forbrukslån til mye og mangt

Forbrukslån til mye og mangt

Forbrukslån kan ha mange formål, og er en enkelt og grei måte å lånepenger på, om du ikke har mulighet til å utvide boliglånet eksempelvis. Denne typen lån er usikret, på lik linje med kredittkort, men vil være mer fornuftig enn kredittkort om det er et langvarig lån du har behov for.

Hva du kan bruke forbrukslån på

Forbrukslån kan du i prinsippet bruke på hva du vil. De fleste banker setter ingen begrensing på hva formålet skal være, og det er ganske selvforklarende, at de fleste ikke spør hva du vil låne penger til.

En undersøkelse fra 2014 viser at i hvert fall en fjerdedel av alle forbrukslån går til å kjøpe bil. Neste på listen over hva vi låner penger til (i form av forbrukslån) er rett og slett til å pusse opp hjemme. Til sammen utgjør dette nesten 40% av alle forbrukslån i Norge. Andre ting som folk låner penger til, er reise, bryllup og andre opplevelser, som gjerne koster mer enn det du har i overskudd den måneden dette er aktuelt.

Aldre har også mye å si for hva vi låner til. Det er nok ikke overraskende, at det er i aldersgruppen 40 år og opp, som bruker pengene på mer “fornuftige” ting, mens den yngre garden bruker de lånte pengene på å reise, ting eller annet, som ikke har noen varighet utover i øyeblikket.

Renter og avdrag på forbrukslån

Når du tar opp et forbrukslån, er det en del renter og gebyrer du skal forholde deg til, sammen med en nedbetalingstid hvor denne varigheten skal avtales på forhånd. Maksimal nedbetalingstid er alltid 5 år i Norge, men på andre typer lån som refinansieringslån kan nedbetalingstiden være betydelig lengre.

Rentene du får på lånet er noe du blir tilbudt banken på forhånd. I tillegg kommer også gebyrer, som kan være termingebyr du skal betale løpende og noen vil også ha etableringsgebyr, som er en sum du skal betale bare får å opprette lånet. Du vil signere noen lånedokumenter før avtalen trer i kraft, og her vil det stå ned til øre hvor mye du skal betale hver måned, hvor mye som er renter og hvor mye som er avdrag. Når lånedokumentene er signert vil du få pengene utbetalt etter et stykke tid, som kan variere fra 1 dag til flere dager.

Når forbrukslån er en dum ide

Forbrukslån er til stor glede for mange, men i enkelte tilfeller kan det vøre lurt å vente med å låne penger. Dette er spesielt hvis du er i en økonomisk vanskelig situasjon fra før, shopper over evne, du spiller casino på nett, eller av andre årsaker har et overforbruk av penger og bruker lånet til å finansiere dette.

Forbrukslån er en populær låneform i Norge og er neste på lista etter boliglån og generelle billån. Pengene du kan låne står du fritt til å disponere, men det kan være lurt å ta et informert valg så du slipper overraskelser senere hen – undersøk markedet grundig så du i hvert fall får den laveste renten på lånet.

Relaterte emner:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *