Billig sykkelferie

Billig sykkelferie

Øyhopping i Danmark er topp, og med en elsykkel på tur så kan man nyte den skjønne naturen i friluft. De danske øyene er veldig forskjellige fra hverandre. Både når det gjelder størrelse og natur. Men felles for dem er at de er stressfrie, og at de kan besøkes hele året.

En sommeropplevelse kan derfor være veldig forskjellig fra en vinteropplevelse, hvor det meste er stengt, og når befolkningen igjen lever det «normale» livet – uten turister. Hvilken sesong man velger er smak og behag. Men sikkert er det at det alltid finnes en opplevelse som gjør inntrykk: Stillheten, himmelen, de myke bakkedragene eller det flate landskapet, de annerledes menneskene og ikke minst fergeturene – øyenes livline til verden utenfor.

Også de naturopplevelsene på øyene er store og gode. Og veldig forskjellige. Bornholm kan by på klipper. Langeland på bretter. Fanø har et vadehav, som for øvrig er verdensarv, og på Læsø tekker de takene deres med tang og lager et spesielt «sydesalt». Og i disse tider hvor elsykler har fått større batterikapasitet kan man sykle langt.

Når det gjelder kultur har øyene mange tilbud. Her er i massevis av spennende museer med områdeshistorie, drakthistorie, et vell av fine landsbykirker hvor man på gravsteinene på kirkegårdene kan lese om hele slekters historie. Og sist, men ikke minst forteller øyene også ofte de spennende historiene om diverse kunstnerkolonier som en gang slo ned seg her – nettopp på grunn av lyset, stillheten og det annerledes livet. Et kunstneriske øy-islett som den dag i dag fremdeles lever, nå i form av mange lokale kunstgallerier, de utgjør en stor del av danske småøyers kreative særpreg.

Smak på øyene
Matmessig ligger en øyhopperferie ofte i den interessante enden av skalaen. Landbruk og fiskeri er som regel fremdeles hovednæringer på mange danske øyer, og i de mange hyggelige småhavnene kan man kjøpe nyfisket fisk, eller man kan kjøpe noe grønt, og også ofte økologisk, langs riksveiene hvor private gårdbutikker selger hjemmeproduserte matvarer. Orker man ikke selv å lage mat så tilbyr kroer og restauranter ofte matopplevelser i særklasse.

Overnattingsmulighetene på øyene er et kapittel for seg. Opphold blant dyrebare antikviteter i vakre rom på fine, gamle herregårder vitner om svunden danmarkshistorie. Kro-opphold kan fortelle om allmuens livsstil, og et stort tilbud av campingplasser, Bed & Breakfast-steder eller til og med overnatting i privater hjem fullfører øyenes tilbud om noe for enhver smak og pengepung.

Man kan sykle på øyhopping, man kan seile i sin egen båt og ta med sykkelen i den, eller man kan ta bilen med sykkelen på taket, og benytte de mange danske fergene, som knytter de mindre danske øyene sammen med Fyn, Sjælland og fastlandet Jylland.

Stolte fergetradisjoner
Danmark er et land med store og stolte fergetradisjoner, og fergetrafikken er derfor også en vesentlig del av Danmarks historie. Klikker man inn på hjemmesiden www.færge.dk vil man oppdage at det seiler ferger på mer enn 50 forskjellige ruter i det danske øyriket.

Enkelte ferger har bare med plass til en bil og et par sykler, andre er rene passasjerferger og atter andre har plass til både biler og turistbusser.

Men som en del av utviklingen er det stille livet på de tallrike øyene naturligvis en «truet» art. Mange av øyene forsøker å få flere innflyttere, og blant annet internettportalen Dansk Ø-ferie er opprettet i den ånd, som et forsøk på samlet å støtte opp omkring utviklingen av turismen på de danske øyene, for dermed å sikre både arbeidsplasser, framtidig fergefart og naturligvis det helt spesielle livet som øyene har. Bak portalen står det danske rederiet Færgen, som har ferger selv til noen av de største øyene.

Relaterte emner:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *