AAP – endringen må føre til mer tillit

AAP – endringen må føre til mer tillit

Arbeids- og inkluderingsministeren fjerner pauseåret for AAP-mottakere. Mer tillit, krever FOs forbundsleder Mimmi Kvisvik.

Fredag kom nyheten om at Arbeids- og inkluderingsminsiter Hadia Tajik vil fjerne omstridt venteår i AAP-ordningen. Det ventes mange klager i den forbindelse.

– Vi var imot de usosiale kuttene som Høyre gjennomførte i AAP-ordningen. Folk blir ikke friskere av å bli kastet ut i et venteår, sier Tajik til NRK.

FOs forbundsleder, Mimmi Kvisvik, forteller at dette er etterlengtetbåde av mottakerne av arbeidsavklaringspenger og de ansatte i Nav som behandler sakene.

– Dette er gode nyheter. Karensregelen har vært fortvilende for dem det gjelder og ført flere ut i usikkerhet og fattigdom. Det er hverken hensikten med AAP-ordningen eller Nav, sier Kvisvik.

FO organiserer sosialarbeiderne i Nav og håper endringen bare blir den første av flere. Kvisvik ber om en tillitsreform og at Nav-systemet får en totalrenovering. 

– Forholdet i Nav må være bygget på tillit. Vi må ha tillit til at veilederne kan ta gode sosialfaglige vurderinger, og må gi dem mer myndighet og ansvar. Samtidig må de ha tillit til dem som ber om hjelp fra det offentlige. Det krever en tillitsreform, sier hun.

Allerede i januar 2020 tok FO til orde for en gjennomgang av Nav, i FriFagbevegelseDagbladetog VG. Sommeren 2021 utløste FO-lederen igjen alarmen. Hun mener det haster. 

– Det som skulle bli «en dør inn» oppleves som en labyrint av mange. Vi må få slutt på den interne kasteballproblematikken, hvor saker sendes frem og tilbake i systemet. Det er ingen tjent med. Hverken de som trenger hjelp eller de som jobber med å hjelpe, sier Kvisvik.

Relaterte emner: